Europske snage solidarnosti

“Mladima pružamo priliku da se volonterski priključe projektima kroz koje će se moći aktivirati, povezati, saznati više o projektima Europskih snaga solidarnosti, kako napraviti prvi korak da razviju vlastite ideje i inicijative koje će doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu.” – IP

Program Europske unije za jačanje solidarnosti u raznim područjima koji nudi prilike mladim osobama da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu i pritom stječu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine.  

Program je namijenjen i organizacijama aktivnima u području solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

Vrste projekata u kojima možeš volontirati:

A) projekti koji se prijavljuju Agenciji za mobilnost i programe EU – tzv. decentralizirane aktivnosti:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva tjedna do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu 
  • projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici

 

B) projekti koji se prijavljuju Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA) – tzv. centralizirane aktivnosti:

  • volonterski timovi u područjima visokog prioriteta (prioriteti u 2022.: promicanje zdravog načina života i očuvanje kulturne baštine)
  • volontiranje u području humanitarne pomoći (inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a) 

Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a omogućuje pregled svih otvorenih volonterskih projekata te povezivanje mladih s organizacijama koje provode aktivnosti.

U programu mogu sudjelovati mlade osobe od 18 do 30 godina bez obzira na prethodno školovanje uvjet je da su rezidenti jedne od EU zemalja, a  za aktivnosti humanitarne pomoći gornja dobna granica je 35 godina.

Za  sudjelovanje potrebno je registrirati se na Europskom portalu mladih mladi nakon sudjelovanja dobivaju certifikat Youthpass

Više o programu pronađite na stranici: https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/hr/ 

Udruga TILIA u sklopu svojih aktivnosti pruža administracijsku i mentorsku podršku mladima da razviju svoje ideje u sklopu projekata solidarnosti te mentorira međunarodne individualne volontere koji volontiraju  u Udruzi Pomoć u kući Lipik te Centru za pružanje usluga u zajednici putem projekta SMILE udruge Ocean znanja u Lipiku. Do sada smo mentorirali  5 volontera iz Ukrajine, Francuske, Irske, Bjelorusije i Rusije.

Želiš volontirati ili razviti svoju vlastiti projekt solidarnosti javi nam se na: info.tilia.lipik@gmail.com Lokalni programi u sklopu Europskih snaga solidarnosti

Programi u sklopu Europskih snaga solidarnosti.

Europski programi u sklopu Europskih snaga solidarnosti

Saznajte više o europskom projektu snaga solidarnosti “Tosca – online trening”